Αλέξανδρος Μπελλές

Ο Αλέξανδρος Μπελλές γεννήθηκε στην Χίο το 1984, όπου έζησε τα παιδικά του χρόνια. Σπούδασε Marketing στο Αμερικάνικο Κολλέγιο. Έχοντας ιδιαίτερη κλίση και αγάπη στο τραγούδι, στα είκοσι του χρόνια, ξεκίνησε μαθήματα φωνητικής στο Ωδείο Γλυφάδας. Συνέχισε στην Αγγλία, στο Leeds college of music και στο Λονδίνο όπου έκανε μαθήματα κλασικού τραγουδιού και κιθάρας.

Έχει εμφανιστεί σε μουσικές σκηνές στην Ελλάδα και στην Αγγλία. Το 2008 τον ανακαλύπτει ο Γιάννης Μαρκόπουλος και του αναθέτει να ερμηνεύσει μέρη από τα μουσικά του έργα «Θητεία», «Ιθαγένεια», «Χρονικό» και «Ανεξάρτητα». Έχει πάρει μέρος σε πολλές συναυλίες του συνθέτη εκ των οποίων οι πιο σημαντικές ήταν, στο θέατρο Παλλάς το Μάρτιο του 2009, στο Μέγαρο Μουσικής το Μάιο του 2009, στο Plaisirs D’hivers στις Βρυξέλλες το Νοέμβριο του 2011 καθώς και η επερχόμενη συναυλία στο Cooper Union της Νέας Υόρκης το Νοέμβριο του 2012.

Στις 22 Οκτωβρίου κυκλοφορεί από την Phonograph Music Productions το πρώτο του album, με τίτλο: ΣΑΝ ΕΡΘΕΙΣ. Δέκα δυναμικά τραγούδια που ανιχνεύουν το σήμερα,σε μουσική δική του και των Μιχάλη Νικολούδη, Αλέξανδρου Εμμανουηλίδη, Ιωάννη Παυλίδη και σε στίχους των Κωνσταντίνου Δημαρέση, Θανάση Πέτσα, Κωνσταντίνου Δήμα, Αλέξανδρου Εμμανουηλίδη, Κωνσταντίνου Καραουλάνη, Πάρη Μήτσου.

Αλέξανδρος Μπελλές - Σαν έρθεις

Αλέξανδρος Μπελλές - Απάτητα Βουνά (Apatita Vouna)

Αλέξανδρος Μπελλές - Σαν έρθεις (San ertheis)

Σαν Έρθεις

Ο πρώτος δίσκος του τραγουδοποιού Αλέξανδρου Μπελλέ «Σαν έρθεις» περιλαμβάνει δέκα δυναμικά τραγούδια –αλληγορικά, ερωτικά αλλά και κοινωνικοπολιτικά που φτιάχνουν τη δική τους ιστορία, καθώς με λόγο άμεσο, σαφή και αισιόδοξο  ανιχνεύουν το σήμερα–, ερμηνευμένα από μια σπουδαία φωνή.

Φωνή ιδιαίτερη, μεστή και στέρεα που ακούσαμε πρώτη φορά το 2008, όταν τον ανακάλυψε ο συνθέτης Γιάννης Μαρκόπουλος και του ανέθεσε να ερμηνεύσει μέρη από τα μουσικά του έργα «Θητεία», «Ιθαγένεια», «Χρονικό» και «Ανεξάρτητα».  Από τότε πήρε μέρος σε πολλές συναυλίες του συνθέτη, εκ των οποίων οι πιο σημαντικές ήταν στο Θέατρο Παλλάς το Μάρτιο του 2009, στο Μέγαρο Μουσικής το Μάιο του 2009  και στο Plaisir d'Hiver των Βρυξελλών το Νοέμβριο του 2011.

Και η σκηνή μετατράπηκε στο φυσικό χώρο του Αλέξανδρου Μπελλέ, «εκεί που μπαίνεις σεμνός και χαμηλώνεις όλους τους τόνους για να βγάλεις την ουσία, το πιο βαθύ συναίσθημα και την ειλικρίνεια του στίχου».

Κάπως έτσι προέκυψε πριν από 3 χρόνια και το πρώτο του τραγούδι. «Με την προτροπή του φίλου μου Κωνσταντίνου Δημαρέση να μελοποιήσω τους στίχους του. Ως τότε  έκανα σπουδές φωνητικής και κλασικής κιθάρας στην Ελλάδα και στην Αγγλία, κι ερμήνευα σε μουσικές σκηνές τα τραγούδια που αγαπούσα Μαρκόπουλο, Μικρούτσικο και Ξαρχάκο. Το Σαν έρθεις όμως, το πρώτο μας ολοκληρωμένο τραγούδι, ένα ερωτικό ροκ ζεϊμπέκικο που περιγράφει όλο τον ψυχικό μου κόσμο, άλλαξε μέσα μας τα πάντα».

Η διαδικασία σύλληψης, ηχογράφησης και παραγωγής του δίσκου οδήγησε και στη δημιουργία μια νέας ανεξάρτητης δισκογραφικής εταιρείας, της Phonograph Music Productions. Ο δίσκος «Σαν έρθεις» αποτελεί την πρώτη της παραγωγή και σηματοδοτεί την απαρχή μιας σειράς παραγωγών νέων ταλαντούχων δημιουργών. 

Ο Αλέξανδρος Μπελλές υπογράφει τη μουσική και ο Κωνσταντίνος Δημαρέσης τους στίχους στα περισσότερα κομμάτια του δίσκου. Συμμετέχουν ακόμα οι εξής συνθέτες και στιχουργοί: οι Μιχάλης Νικολούδης (μουσική) και Πάρης Μήτσου (στίχοι) στην επανεκτέλεση του ΄Ηλιος Θεός, ο Αλέξανδρος Εμμανουηλίδης (μουσική και στίχοι) στο Φίλα με, ο Ιωάννης Παυλίδης (μουσική) στο Απάτητα Βουνά και Δες πως νικά, ο Κωνσταντίνος Δήμας (στίχοι) στο Απάτητα Βουνά και ο Κωνσταντίνος Καραουλάνης που συνεργάστηκε στους στίχους και τη μουσική  του Απόρθητος. Τέλος, στην Καταχνιά, το πρώτο single και προπομπό του δίσκου, οι στίχοι είναι του Θανάση Πέτσα.

Η διεύθυνση παραγωγής είναι Νίκου Γ. Μακράκη.

Το πανέμορφο εξώφυλλο του δίσκου «Σαν έρθεις» αποτελεί μια ζωγραφική σύνθεση της Φιλίας Γλύκα όπου ενώνονται περίτεχνα οι 10 ξεχωριστές εικόνες-μοτίβα που αντιπροσωπεύουν κάθε τραγούδι.

Τα τραγούδια του δίσκου

  1. Καταχνιά  (Μουσ: Α. Μπελλές, Στίχοι: Θανάσης Πέτσας)
  2. Δε με τρομάζει η μοναξιά (Μουσ: Α. Μπελλές, Στίχοι: Κ. Δημαρέσης)
  3. Απάτητα βουνά (Μουσ: Ι. Παυλίδης, Α. Μπελλές, Στίχοι: Κ. Δήμας, Κ. Δημαρέσης)
  4. Σαν έρθεις (Μουσ: Α. Μπελλές, Στίχοι: Κ. Δημαρέσης)
  5. Αέρινη (Μουσ: Α. Μπελλές, Στίχοι: Κ. Δημαρέσης)
  6. Δες πώς νικά (Μουσ: Ι. Παυλίδης, Στίχοι: Κ. Δημαρέσης)
  7. Φίλα με (Μουσική, Στίχοι: Αλέξανδρος Εμμανουηλίδης)
  8. Απόρθητος (Μουσ: Κ. Καραουλάνης, Α. Μπελλές, Στίχοι: Κ. Δημαρέσης, Κ. Καραουλάνης)
  9. Δε θα σηκώνω κύματα (Μουσική, Στίχοι: Αλέξανδρος Μπελλές)
  10. ‘Ήλιος Θεός (Μουσική: Μιχάλης Νικολούδης, Στίχοι: Πάρης Μήτσου)