Film

Ο χαρακτηριστικός ήχος των Film, ένα μείγμα post-punk, ατμοσφαιρικών ηχοχρωμάτων, αιθέριων συνθέσεων και ηλεκτρονικών θραυσμάτων, εξελίχθηκε μέσα από τους πειραματισμούς και τις εκτεταμένες συναυλίες των πρώτων χρόνων της μπάντας και αποτυπώθηκε στο πρώτο τους άλμπουμ “No Luggage” (HitchHyke 2003).

Κάνοντας δύσκολη την όποια προσπάθεια κατάταξής τους κάτω από ένα συγκεκριμένο είδος, κέρδισαν την προσοχή μουσικού τύπου και κοινού, κατακτώντας την θέση τους ανάμεσα στις πιο ενδιαφέρουσες μπάντες της ελληνικής σκηνής.

Ξεχωρίζοντας με τις ζωντανές εμφανίσεις τους, στις οποίες ακούγονταν πιο συμπαγείς και ωμοί, κυκλοφόρησαν το δεύτερο άλμπουμ τους “Angel B” (ΕΜΙ 2006), στο οποίο αποτύπωσαν μια πιο “live” εκδοχή της ηχητικής τους εξέλιξης. Ακολούθησαν συμμετοχές σε πολλά φεστιβάλ της Ελλάδας πλάι σε μεγάλα ονόματα (The Cure, Flaming Lips, New Order, Iggy Pop) και μίνι περιοδείες στην Ευρώπη.

Οι Film επέστρεψαν δισκογραφικά με το τρίτο τους άλμπουμ “Persona” (Inner Ear 2009), το οποίο θεωρήθηκε ως το πιο ώριμο και αντιπροσωπευτικό τους, εκπλήσσοντας με την πιο ηλεκτρονική τους κατεύθυνση και λαμβάνοντας εξαιρετικές κριτικές. Συνεχίζοντας τις εμφανίσεις τους σε Ευρωπαϊκό έδαφος, συμμετείχαν σε σημαντικά showcase σε Δανία (SPOT) και Γερμανία (POPKOMM), φτάνοντας και στο Iceland Airwaves.

Οι εμφανίσεις τους στο Ρέκιαβικ συνοδεύτηκαν με την κυκλοφορία ενός 7’’ single “Harmur Fuglsins” (Inner Ear 2010), ένα αιθέριο ποπ κομμάτι στα Ισλανδικά, με την συμμετοχή της Hildur Kristin (μέλος των Rökkuro), με την οποία εμφανίστηκαν μαζί στην Ισλανδία.

Οι Film μετά από ένα μεγάλο διάστημα πειραματισμού πάνω σε νέο υλικό, τέλειωσαν πρόσφατα τις ηχογραφήσεις για το νέο τους άλμπουμ, η κυκλοφορία του οποίου έχει προγραμματιστεί για τα τέλη Σεπτεμβρίου του 2014 από την Inner Ear.

Film - Ping Pong With Angels (Lyric Video)

Harmur Fuglsins

Release Date: 28.10.2010

Mετά την τολμηρή ηχητική ανατροπή τους στο τελευταίο τους άλμπουμ ‘Persona’, οι Film βρίσκονται ένα βήμα πιο πέρα με ένα νέο single στα Ισλανδικά, το ‘Harmur Fuglsins’.

Το συγκρότημα συνεργάστηκε με την Hildur Kristín Stefánsdóttir, την αέρινη φωνή των Rökkurró (ένα από τα καλύτερα folk-pop συγκροτήματα της Ισλανδίας), για την απόδοση των στίχων και την ερμηνεία καταλήγοντας σε ένα αφοπλιστικό αποτέλεσμα με ισχυρή γεωγραφική και καλλιτεχνική αντίθεση. Επιπλέον η γνωστή Ισλανδική ηλεκτρονική μπάντα των FM Belfast, ανέλαβε το remix που θα περιλαμβάνεται στο single.

Berlin

Release Date: 05.10.2009

Oι Film λίγους μήνες μετά την κυκλοφορία του τρίτου τους άλμπουμ, “Persona” το οποίο συγκεντρώνει εξαιρετικές κριτικές, συναντούν τον ανερχόμενο Έλληνα παραγωγό Nteibint, στο δεύτερο single τους, “Berlin”.

Η συνεργασία μεταξύ τους ήταν κάτι παραπάνω από αναπόφευκτη. Τόσο οι ηλεκτρονικές τάσεις των Film στη νέα δουλειά τους, όσο και οι πειραματισμοί του Nteibint με τη rock, τις κιθάρες και τα synth, δημιούργησαν τις ιδανικές συνθήκες για τη μεταμόρφωση του “Berlin”. Τo κομμάτι αποδομείται, τα drums αντικαθηστούνται από ρυθμικές κιθάρες και ηλεκτρονικά κοφτά beat με αποτέλεσμα μια πραγματικά ενδιαφέρουσα και διαφορετική εκδοχή των Film.

Persona

Release Date: 25.05.2009

Oι Film, έπειτα από 2 χρόνια απουσίας, επιστρέφουν δυναμικά, με το τρίτο άλμπουμ τους “Persona”. Μετά από ένα μεγάλο διάστημα πειραματισμού στο στούντιο σε συνεργασία με τον Χρήστο Λαϊνά στην παραγωγή, οι Film κινήθηκαν σε μια διαφορετική ηχητική κατεύθυνση, σημαίνοντας ένα νέο κεφάλαιο στον ήχο τους. Με έντονες επιρροές από τις συνθέσεις του Βαγγέλη Παπαθανασίου και τον αναλογικό ηλεκτρονικό ήχο, ο δίσκος αποτελεί ένα ρυθμικό και ατμοσφαιρικό soundtrack 11 τραγουδιών αινιγματικής, κινηματογραφικής αισθητικής.

Το “Persona” είναι μια εξαιρετική και γεμάτη αυτοπεποίθηση επιστροφή ενός από τα πιο ιδιαίτερα αγγλόφωνα group της εγχώριας σκηνής, που αποπνέει στο σύνολό του έναν ανανεωμένο δυναμισμό. Αιθέριες μελωδίες που κινούνται με μια ιδιαίτερη εσωστρέφεια και δένουν με την αέρινη ερμηνεία της φωνής και τις εξαιρετικές ενορχηστρώσεις πνευστών και εγχόρδων, ενώ είναι φανερή η έμφαση στην παραγωγή του ρυθμικού section, με ντραμς ηχογραφημένα σε διαφορετικούς χώρους.

To Persona ισορροπεί ανάμεσα στον ηλεκτρονικό και τον κιθαριστικό ήχο, τους αποσπασματικούς στίχους που λειτουργούν με κινηματογραφική άποψη και την διάθεση του συγκροτήματος για πειραματισμό.

Στο album συμμετέχει και η Evira των Abbie Gale, σε 2 κομμάτια, και ο Μανώλης Αγγελάκης (παραγωγός της μπάντας στα 2 προηγούμενα άλμπουμ) με slide κιθάρες. Ο σχεδιασμός του artwork, που αποδίδει απόλυτα την ατμόσφαιρα και τους στίχους του άλμπουμ, έγινε από τον dB γνωστό από την δουλειά του για τα εξώφυλλα προηγούμενων κυκλοφοριών της Inner Ear.