Sigmatropic

Οι Sigmatropic δημιουργήθηκαν το 1997 στην Αθήνα όταν ο Άκης Μπογιατζής, το ιδρυτικό τους μέλος, εγκατέλειψε την New Wave power punk περσόνα της δεκαετίας του '80 (Cpt. Neφos, Libido Blume) και έστησε τη μουσική του μηχανή στο χώρο της computer-based ελεκτρόνικα.

Το συγκρότημα, από ένα μονοπρόσωπο σχήμα με επίκεντρο ένα home studio, σύντομα μετασχηματίστηκε σε μια πλήρη indie -rock μπάντα με έντονη συναυλιακή και δισκογραφική δράση που απέσπασε πολλές διακρίσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Από τις πρώτες μέρες του «Random Walk» (1998) μέχρι σήμερα, οι Sigmatropic βρίσκονται σε μια συνεχή δημιουργική αναζήτηση με μια μουσική που βρίσκεται στο μέτωπο της διεθνούς παραγωγής.

Το CD τους «Δεκαέξη Χαϊκού και Άλλες Ιστορίες» (2002, το μόνο μέχρι στιγμής ελληνόφωνο στην δισκογραφική τους παρουσία), που αποτελείται από μουσική, ατμόσφαιρες και τραγούδια βασισμένα εξ ολοκλήρου σε ποιήματα του Γιώργου Σεφέρη, ξάφνιασε πολλούς, και απέσπασε επαινετικά σχόλια και ψηφίστηκε ως καλύτερο CD τη χρονιά που κυκλοφόρησε σε πολλά έντυπα και ηλεκτρονικά περιοδικά, ενώ στο www.mic.gr κατέλαβε περίοπτη θέση ανάμεσα στα δέκα καλύτερα ελληνόφωνα ροκ άλμπουμ όλων των εποχών!

Ακόμα περισσότερο ξάφνιασε η συνέχειά του, το διεθνές «Sixteen haiku and Other Stories» (2003) που φιλοξενεί τραγουδιστές από τις ΗΠΑ και τη Βρετανία οι οποίοι αποδίδουν τα ίδια κατά βάση κομμάτια σε αγγλική απόδοση των στίχων. Το CD αυτό απέσπασε διθυραμβικές κριτικές όπου κυκλοφόρησε. Το κομμάτι “Haiku 10” με τη συμμετοχή της Cat Power στο τραγούδι σημείωσε μεγάλα νούμερα μέσω των download των i-Tunes στις ΗΠΑ, ενώ η συμμετοχή του Robert Wyatt στο κομμάτι που ανοίγει το άλμπουμ προκάλεσε θαυμασμό και δέος στους μουσικόφιλους σε όλο τον κόσμο.

Μεγάλη αίσθηση σημείωσε η συμμετοχή τους στον πρώτο προσωπικό δίσκο της Carla Torgerson (τραγουδίστριας των Αμερικανών Walkabouts) με τίτλο «Saint Stranger» που κυκλοφόρησε τον Οκτώβρη του 2005 στην Ελλάδα και τον υπόλοιπο κόσμο. Το πιο πρόσφατο CD τους «Dark Outside» και το CD-single «Ours at least» σημείωσαν σημαντική επιτυχία και καταχωρήθηκαν στις ψηλότερες θέσεις προτίμησης του μουσικού Τύπου.

Oι συναυλίες τους προκαλούν πάντα ζωηρές συζητήσεις στους κύκλους των μουσικόφιλων. Έχουν εμφανιστεί, μεταξύ άλλων στα φεστιβάλ Rockwave (1998 και 2005), στη Γιορτή της Μουσικής (Αθήνα 2004, 2006) και στο αντιρατσιστικό φεστιβάλ (2007). Άνοιξαν τις συναυλίες του Nick Cave and the Bad Seeds σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, και εμφανίστηκαν αμέτρητες φορές σε συναυλιακούς χώρους της Αθήνας, Θεσσαλονίκης, Ιωαννίνων, Πάτρας, Σερρών, κλπ.

Sigmatropic - Ordinary life.

Sigmatropic ~ Crack In The Back

Sigmatropic - Το γιασεμί

Dark Outside [Hitch-Hyke 2007]
Sixteen haiku and Other Stories [Hitch-Hyke 2003]

Παραγωγή Αντώνης Λιβιεράτος και Άκης Μπογιατζής. Είναι η μεταγραφή των κομματιών του CD «Δεκαέξη χαϊκού και άλλες ιστορίες» στην αγγλική γλώσσα. Σε αυτό το CD τα ίδια κομμάτια αποδόθηκαν από μια πλειάδα άγγλων και αμερικανών τραγουδιστών: CAT POWER, MARK EITZEL, ALEJANDRO ESCOVEDO, ALEX GORDON (Lincoln), JOHN GRANT (The Czars), EDITH FROST, HOWE GELB, JAMES WILLIAM HINDLE, SIMON JOYNER, PINKIE MACLURE, MARK MULCAHY, LEE RANALDO, MARTINE ROBERTS (Broken Dog), LAETITIA SADIER (Stereolab),JAMES SCLAVUNOS (Nick Cave & Bad Seeds / The Vanity Set), CARLA TORGENSON (Walkabouts), ROBERT WYATT, STEVE WYNN.  Κυκλοφόρησε τον Οκτώβρη του 2003 και υποστηρίχτηκε από συναυλίες του συγκροτήματος με καλεσμένους την Carla Torgerson, την Pinkie Maclure και τον James Sclavunos. Το CD κυκλοφόρησε επίσης στην Ελλάδα, τη Βρετανία, την υπόλοιπη Ευρώπη και στη συνέχεια τις ΗΠΑ και την Αυστραλία.

Δεκαέξη χαϊκού και άλλες ιστορίες [Hitch-Hyke 2002]

Παραγωγή Coti K. και Άκης Μπογιατζής). Aποτελεί μουσική βασισμένη εξ ολοκλήρου σε ποιήματα του Γιώργου Σεφέρη.

Random Walk [Hitch-Hyke 1998]