Σχεδίασε κι εσύ τη νέα αφίσα του Μουσείου Μπενάκη!

Το κτίριο της οδού Πειραιώς κλείνει 10 χρόνια παρουσίας στα πολιτιστικά πράγματα του τόπου και προσκαλεί δημιουργούς να σχεδιάσουν την αφίσα της επετείου.
Απλώνεται σε 11.000 τετραγωνικά μέτρα. Διαθέτει ένα εσωτερικό αίθριο 850 τετραγωνικά μέτρα, εκθεσιακούς χώρους 3.000 τετραγωνικών μέτρων, χώρους αρχείων 2.000 τετραγωνικών μέτρων, 1 αμφιθέατρο χωρητικότητας 360 ατόμων, 1 εστιατόριο και 1 πωλητήριο. Λειτουργεί 10 χρόνια και έχει φιλοξενήσει 251 εκθέσεις.
 
Απλώνεται σε 11.000 τ.μ. Διαθέτει ένα εσωτερικό αίθριο 850 τ.μ., εκθεσιακούς χώρους 3.000 τ.μ. και χώρους αρχείων 2.000 τ.μ.
 
Κάπως έτσι «μιλούν» οι αριθμοί για το κτίριο της οδού Πειραιώς του Μουσείου Μπενάκη που ως δημιουργία των αρχιτεκτόνων Μαρίας Κοκκίνου και Αλκη Κούρκουλα βρίσκεται στον αριθμό 138 της οδού Πειραιώς, έναν από τους βασικούς άξονες ανάπτυξης της Αθήνας. Κτίριο που με αφορμή τη συμπλήρωση 10 χρόνων λειτουργίας του αναζητά τη δική του αφίσα για να τιμηθεί η επέτειος. Αντί να απευθυνθούν σε αναγνωρισμένους ανθρώπους του χώρου, οι άνθρωποι του Μουσείου αποφάσισαν να απευθυνθούν σε κάθε έναν που πιστεύει ότι μπορεί να κάνει την έκπληξη, κάνοντας ανοιχτή πρόσκληση – πρόκληση για σχεδιασμό αφίσας.
 
Ποιοι θα κρίνουν τις καλύτερες αφίσες
 
Το περιοδικό GRdesign, λοιπόν, σε συνεργασία με το Μουσείο, καλεί δημιουργούς να σχεδιάσουν την δική τους αφίσα για τα δεκάχρονα του. Η συντακτική ομάδα του περιοδικού θα κρίνει τις καλύτερες αφίσες που θα τυπωθούν σε ειδικά χαρτιά «Περράκης» και θα εκτεθούν στο Μουσείο Μπενάκη τον Οκτώβριο σε ειδική εκδήλωση.
 
"Οι  καλύτερες αφίσες που θα τυπωθούν σε ειδικά χαρτιά «Περράκης» και θα εκτεθούν στο Μουσείο Μπενάκη τον Οκτώβριο σε ειδική εκδήλωση."
 
Επί της ουσίας, έγινε ανάπλαση ενός ήδη υπάρχοντος κτίσματος, οργανωμένο γύρω από το κεντρικό αίθριο, με τη συγχρηματοδότηση του υπουργείου Πολιτισμού και της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Η αρχιτεκτονική ανάπλαση διατήρησε το αρχικό σχέδιο του κτίσματος με την προσθήκη ενός ορόφου. Οι γενικές αρχές σχεδιασμού βασίζονται στην ιδέα ενός εσωστρεφούς κτιρίου με ανοίγματα προς το κεντρικό αίθριο. Η κίνηση στους εκθεσιακούς χώρους οργανώνεται περιμετρικά του αιθρίου. Το αίθριο, βασικό στοιχείο των δραστηριοτήτων του πολιτιστικού κέντρου, μπορεί να φιλοξενεί υπαίθριες εκθέσεις, μουσικές εκδηλώσεις, παραστάσεις, κ.ά. Το βιβλιοπωλείο και το εστιατόριο επικοινωνούν με το αίθριο στη στάθμη του ισογείου.
 
Η αρχιτεκτονική λογική του κτιρίου
 
Η όλη λογική της αρχιτεκτονικής οργάνωσης και του ύφους του κτιρίου στοχεύει στη δημιουργία ενός χώρου που δεν εξαντλείται σε μια απλή σύντομη επίσκεψη, αλλά λειτουργεί όλη τη διάρκεια της ημέρας, προσφέροντας στο κοινό άνετες συνθήκες παραμονής και συμμετοχής σε εναλλακτικές εκδηλώσεις.
 
Ποιο θα είναι το concept της αφίσας που θα αντιπροσωπεύει με τον καλύτερο τρόπο τη φιλοσοφία και την πορεία του κτιρίου όπου χτυπά η καρδιά του Μουσείου Μπενάκη επί της οδού Πειραιώς; Ποιοι θα μπορέσουν να «κλείσουν» μέσα σε μια δημιουργία τη δράση του Μουσείου από το 2004 μέχρι σήμερα που απλώνονται σε ένα ευρύ φάσμα καλλιτεχνικών αναζητήσεων;
 
Ο χρόνος ήδη μετρά αντίστροφα δεδομένου του ότι η προθεσμία υποβολής προτάσεων λήγει στις 15 Σεπτεμβρίου 2014. Περισσότερες πληροφορίες στο http://grdmagazine.gr/mousio-mpenaki/