Exclusive Review: Kleissonic Echolapse Plisskën Festival Edition

Ένα delay διαφορετικό, όπως το Plisskën Festival

Exclusive Review: Kleissonic Echolapse Plisskën Festival Edition
Exclusive Review: Kleissonic Echolapse Plisskën Festival Edition 2
Exclusive Review: Kleissonic Echolapse Plisskën Festival Edition 3
Exclusive Review: Kleissonic Echolapse Plisskën Festival Edition 4

Το Plisskën Festival σταθερά και με εντυπωσιακά βήματα κάνει πραγματικά ό,τι μπορεί και όντως τα έχει ήδη καταφέρει, για να μπει στην elite των φεστιβάλ σε Ελλάδα και Ευρώπη. Τα τελευταία χρόνια, οι μπάντες, ο κόσμος και όλοι όσοι συνεργάζονται, μόνο καλά λόγια έχουν να πουν και αυτό σίγουρα, μόνο τυχαίο δεν είναι.

Πέρα από την άμεση σχέση που έχει αναπτύξει το Plisskën με τους φιλόμουσους, φέτος κάνει ένα βήμα παραπάνω, σε συνεργασία με την εταιρεία Kleissonic για την κατασκευή και παραχώρηση -μέσω διαγωνισμού- ενός πεταλιού effects, σχεδιασμένο αποκλειστικά για το φετινό Plisskën Festival.

Είναι μία αποκλειστική έκδοση του Kleissonic Echolapse. Ενός echo/delay πεταλιού για κιθάρα, μπάσο και όχι μόνο. Ας τα πάρουμε λοιπόν τα πράγματα από την αρχή σχετικά με αυτό το -σίγουρα- εντυπωσιακό κομμάτι εξοπλισμού, που θεωρώ ότι πολλοί fan του είδους θα εκτιμήσουν. Η Kleissonic είναι μία εταιρία η οποία κατασκευάζει 100% custom χειροποίητα πετάλια. Έχουν έδρα τη Γερμανία και το Βερολίνο και σκοπός τους είναι αποκλειστικά η κατασκευή υψηλής ποιότητας εξοπλισμού.

"To Echolapse είναι σχεδιασμένο κατά τέτοιο τρόπο ώστε να δημιουργεί παρεμβολές 'πάνω' από τις επαναλήψεις, πράγμα που είναι η ίδια λογική όπως και στον αυθεντικό ήχο ενός tape echo delay."

 

Αναλαμβάνουν εξ’ ολοκλήρου το σχεδιασμό, πράγμα που σημαίνει ότι είναι χειροποίητα, όχι μόνο η εξωτερική εμφάνιση (το κουτί δηλαδή), αλλά και η κατασκευή και συνδεσμολογία των ηλεκτρονικών (circuit). To Echolapse διαθέτει True Bypass σήμα, πράγμα που σημαίνει ότι όταν το πετάλι είναι κλειστό, δεν επηρεάζει το σήμα της κιθάρας/μπάσου κλπ, L.E.D. συμβολισμό για την λειτουργία του και το Tap Tempo και η κατασκευή του κουτιού είναι από αλουμίνιο.

Ας μπούμε όμως λίγο στα εσωτερικά του Echolapse και τι το κάνει τόσο ξεχωριστό. Delay/Echo πετάλια, για τους γνώστες του είδους, υπάρχουν τόσα πολλά που εκτός από 5-6 κλασσικά πετάλια γνωστών κατασκευαστών (DL4, Flashback, Memory man κλπ), θα ήταν σχεδόν αδύνατον να βρεις τα ίδια σε κιθαρίστες και μπασίστες. Υπάρχουν άπειρες εκδόσεις και κατασκευαστές. Ο ήχος του από την πρώτη κιόλας ακρόαση είναι αρκετά ξεχωριστός.

Το συγκεκριμένο πετάλι χρησιμοποιεί την τεχνική του tape echo machine. Δηλαδή είναι ένα simulation του συγκεκριμένου echo τύπου και φυσικά αναλογικό και όχι κάποια ψηφιακή προσομείωση. Το αποτέλεσμα ηχητικά είναι “σκοτεινές” επαναλήψεις του ήχου του σήματος. Ο λόγος που χρησιμοποείται η λέξη “σκοτεινές” είναι λόγω του ότι οι αρχικές υψηλές συχνότητες φθέινουν και ελλατώνονται με αποτέλεσμα να παράγεται αυτός ο ιδιαίτερος ήχος. Επίσης είναι σχεδιασμένο κατά τέτοιο τρόπο ώστε να δημιουργεί παρεμβολές “πάνω” από τις επαναλήψεις, πράγμα που είναι η ίδια λογική όπως και στον αυθεντικό ήχο ενός tape echo delay.

Έχει φυσικά μία είσοδο mono (πχ για την κιθάρα), όπως επίσης stereo, mono και direct out εξόδους. Στα δεξία υπάρχει φυσικά και η απαραίτητη υποδοχή για το κλασσικό 9V DC power supply (που δεν περιλαμβάνεται, όπως και στα περισσότερα πετάλια πλέον). Έχοντας stereo και mono, το Echolapse δίνει τη δυνατότητα για 2 διαφορετικά modes. Στο mono mode, το πετάλι προσφέρει 2 διαφορετικά time delays και πολύ background ήχο με αποτέλεσμα να το κάνει ευθύς αμέσως ξεχωριστό στο άκουσμα του. Υπάρχουν 2 διαφορετικα echo ουσιαστικά, τα οποία ελέγχουμε με 3 διαφορετικά ποντεσιόμετρα για το κάθε echo με Mix, Time και Feedback για το καθένα, όπως και επίσης το on/off switch και Tap Tempo τα οποία προορίζονται για χρήση με το πόδι όπως συνηθίζεται.

Ανάλογα με το Tap tempo που του έχουμε προσαρμόσει, ο χρήστης μπορεί να ακούσει τα 2 διαφορετικά delay και το πως μπλέκονται μεταξύ τους, με αποτέλεσμα να μπορεί να δημιουργήσει πολύ δραματικά effects, είτε απλώς παίζοντας κάτι απλό στο εκάστοτε όργανο, είτε επηρεάζοντας τον ήχο με τα ποντεσιόμετρα πράγμα που έχει σαν αποτέλεσμα αρκετό white noise και πολύ όγκο στις επαναλήψεις. Στο stereo mode, ο χρήστης μπορεί να στείλει το σήμα σε 2 διαφορετικούς ενισχυτές, με το Pan του ήχου ανάμεσα στα 2 κανάλια να δημιουργεί έναν πιο καθαρό και γεμάτο ήχο. Με γρήγορο tempo (tap tempo) ακούγεται περίπου ο ίδιος ήχος και στους 2 ενισχυτές και γεμίζει διαφορετικά. Αξίζει να αναφέρουμε ότι στο stereo mode είναι επίσης δυνατή η χρήση μόνο του ενός delay.

Αν συνδέσουμε έναν ενισχυτή μόνο στο stereo output και πατήσουμε γρήγορα 2 φορές το tap tempo, μόνο το Echo B είναι ενεργό και έτσι λειτουργεί λίγο πιο συμβατικά. Η αλήθεια είναι ότι το Echolapse εντυπωσίασε στο mono mode και χρησιμοποιόντας είτε και τα 2 echo είτε επηρεάζοντας το ένα μέσω του mix για πιο καθαρό ήχο. Έβγαλε αυτόν τον ξεχωριστό ήχο που λίγο πολύ έχουμε ακούσει σε experimental μπάντες, από τους Sun Ra μέχρι τους Radiohead. Αξίζει να αναφέρουμε, ότι η Kleissonic δεν λειτουργεί σαν σπόνσορας ή χορηγός εξοπλισμού σε μουσικούς.

Δηλαδή όσοι έχουν, το έχουν αγοράσει όπως και οι υπόλοιποι. Σίγουρα θα εντυπωσιάσει και εσάς και μοιάζει σαν ένα κομμάτι εξοπλισμού που ο κάθε λάτρης του είδους (και όχι μόνο) θα ήθελε να προσθέσει στη συλλογή του. Ο τρόπος να το αποκτήσετε απλός.

Στη σελίδα του Plisskën Festival στο Facebook, βρείτε την ανάρτηση σχετικά με το πετάλι, κάντε share και comment το όνομά σας και μπείτε στην κλήρωση!

Καλή επιτυχία!

Δείτε παρακάτω στο αποκλειστικό μας video, ένα μικρό παράδειγμα της ιδιαιτερότητας των ήχων του πεταλιού σε Mono Mode.

Kleissonic Echolapse Plissken Fest Edition