Συνέντευξη - Andrew Savage (Parquet Courts)

Οι Parquet Courts αποτελούνται από τέσσερις Τεξανούς εσωτερικούς μετανάστες που προσγειώθηκαν στο Brooklyn. Με την αφορμή της συναυλίας τους στο An Club στις 4 Σεπτεμβρίου, είχαμε την ευκαιρία να μιλήσουμε με μια από τις πιο ελπιδοφόρες και ανερχόμενες μπάντες της Αμερικής.

Parquet Courts
Parquet Courts
Parquet Courts

Οι Parquet Courts αποτελούνται από τέσσερις Τεξανούς εσωτερικούς μετανάστες που προσγειώθηκαν στο Brooklyn. Τα αδέλφια Savage (Andrew στην κιθάρα, Max στα τύμπανα) και τους Austin Brown στην κιθάρα και Sean Yeaton στο μπάσο αντίστοιχα. To όνομα της μπάντας, μάλιστα, προέρχεται από το πάλαι ποτέ Boston Garden, έδρα των θρυλικών Boston Celtics και το χαρακτηριστικό παρκέ του γηπέδου.

Το 2011 κυκλοφορούν τον πρώτο τους δίσκο σε μορφή κασέτας με τίτλο American Specialities (επανεκδόθηκε σε βινύλιο από την μικρή δισκογραφική Play Pinball! Records) και αρχίζουν να εμφανίζονται ζωντανά και με εντατικούς ρυθμόυς στην ευρύτερη περιοχή της Νέας Υόρκης και της βορειοανατολικής ακτής.

Ακολούθως, το 2012 κυκλοφορεί το πρώτο τους «επαγγελματικό» άλμπουμ, το περίφημο Light Up Gold (2012, What's Your Rupture?) που τυγχάνει διθυραμβικής υποδοχής και εδραιώνει τον ήχο του συγκροτήματος σε όλα τα μήκη και πλάτη των ΗΠΑ.

Οι Parquet Courts φέρνουν στην μνήμη τα πρώιμα ανεξάρτητα συγκροτήματα της ανατολικής ακτής των ΗΠΑ: ολίγον από την γνωστική αθωότητα των The Feelies, τους ανεξάντλητους κιθαριστικούς διαλόγους των Television και ρυθμούς που θυμίζουν την εποχή που ο Jonathan Richman είχε τους Modern Lovers ως συγκρότημα και όχι ως μουσική υπόκρουση στις καλώς εννοούμενες εμμονές του.

Με γνώμονα τα θετικότατα σχόλια που απέσπασαν οι πρώτες τους ζωντανές εμφανίσεις στην Ευρώπη (βλ. τον χαμό που έγινε στο φετινό Primavera της Βαρκελώνης) και με έτοιμο τον δεύτερο δίσκο τους, ετοιμαζόμαστε για ένα καταιγιστικό live από ένα από τα πιο φρέσκα και ελπιδοφόρα σχήματα που έχουν εμφανιστεί τα τελευταία χρόνια.

Με την αφορμή της συναυλίας τους στο An Club στις 4/09, είχαμε την ευκαιρία να συνομιλήσουμε με τον κιθαρίστα των Parquet Courts, Andrew Savage. 

Οι Parquet Courts θα εμφανιστούν στην χώρα μας χάρη στην πρωτοβουλία της εξαιρετικής Arte Fiasco.

 

Αυτή η χρονιά ήταν κάπως τρελή με το άλμπουμ και την περιοδεία. Ποια είναι η εμπειρία σου ως μέλος μιας μπάντας μέχρι στιγμής;

Ήμουν σε μπάντες από τα 13 χρ. και περιοδεύω από τα 20 χρ. Το μόνο που άλλαξε τώρα είναι πως ο κόσμος με προσέχει, κάτι που είναι πολύ ωραίο.

 

Οι ερωτήσεις για τον ήχο σου και για το ποιες μπάντες σε έχουν επηρεάσει, έχουν αρχίσει να σε ενοχλούν;

Δεν με ενοχλούν, απλά δεν νομίζω ότι είναι μια ενδιαφέρουσα ερώτηση. Προτιμώ ο κόσμος να αποφασίζει μόνος του για το ποιες μπάντες μας επηρεάζουν, από το να τους λέμε έμεις.

 

Πώς η "What's your Rupture" επικοινώνησε μαζί σου προκειμένου να κυκλοφορήσει το άλμπουμ σου;

Είπε ‘θέλουμε να επανακυκλοφορήσουμε το "light up gold" κι εγώ είπε ‘ναι, βέβαια’. Κι απάντησε ‘δεν είναι πρόβλημα!’.

 

Διάβασα ότι το νέο σου άλμπουμ είναι ήδη έτοιμο. Θα είναι διαφορετικό από το "Light Up Gold";

Το "Light Up Gold" δεν είχε καθόλου στόμφους έτσι δεν είναι;

 

Η συναυλία σου στο Primavera φέτος το καλοκαίρι ήταν χαοτική. Ποια ήταν η εμπειρία σου από αυτό το τόσο σημαντικό φεστιβάλ;

Περάσαμε πολύ ωραία, ήταν από τις καλύτερές μας συναυλίες. Ο κόσμος άφριζε από το στόμα!

 

Διάβαζα πρόσφατα ότι δεν σε ενδιαφέρουν πολύ τα reviews και η προώθηση. Ποιες είναι οι φιλοδοξίες σου για το συγκρότημα;

Που το διάβασες αυτό; Ναι, είναι αλήθεια αλλά δεν θυμάμαι να το λέω σε κάποιον. Απλά θέλω να είμαστε ένα καλό συγκρότημα στις συναυλίες και να κάνουμε καλά άλμπουμ.

 

Υπάρχει, αλήθεια, κάποιο δίχτυ αμοιβαίας υποστήριξης ανάμεσα στις νεοϋρκέζικες μπάντες;

Δεν θα το έλεγα. Οι φίλοι μου κι εγώ υποστηρίζουμε ο ένας τον άλλον. Αλλά δεν αισθάνομαι κάποια αλληλεγγύη με κάποιον μόνο και μόνο επειδή είναι σε κάποιο συγκρότημα.

 

Τι έχεις ακούσει για την Αθήνα και τι περιμένεις από τη συναυλία εδώ τον Σεπτέμβριο;

Μια ελληνική πόλη και πρωτεύουσα που καλλιέργησε πολλές ιδέες που είναι σήμερα σημαντικές για τον δυτικό πολιτισμό. Περιμένω όλες οι ανησυχίες μου για τη δυτική κουλτούρα να κάνουν τον κύκλο τους και να επιλυθούν. Τότε θα ηρεμήσω. Αστειεύομαι φυσικά, δεν έχω κάποιες προσδοκίες.

 

Περισσότερες πληροφορίες

Parquet Courts

Parquet Courts Web Page

 

Διαβάστε την συνέντευξη στα Αγγλικά - Read the interview in Engish

This has been a crazy year for you, with the album, and the constant touring. What does the experience of being in a band feel like so far?

I've been in bands since I was 13, I've been touring since I was 20. The only thing different now is that more people are paying attention, which is nice.

 

Has the hail of questions about your sound and which bands have influenced you started to annoy you? Not annoy me, I just don't think it's a very interesting question. I'd rather people decide for themselves who they think influence us, rather that me tell them.

How came "What's your Rupture" contacted you in order to re-release your album? He said "You want me to re-release "light up gold"? I said, "yeah sure". He said "no big deeeeal".

 

I read that your new album is already complete. In what ways will it be different to "Light Up Gold"?

Well "Light Up Gold" didn't have any tympany on it did it?

 

Your gig at Primavera this summer was chaotic; how did you experience playing in such an influential fest?

It was a lot of fun, one of our best shows every. People were foaming at the mouth.

 

I was reading recently that you don't care much about reviews and promotion. What are your aspirations for your band, if any?

Where did you read that? It's true, but I just don't remember telling anybody. I just want to be a good live band, and make interesting records.

 

Is there really a sort of network of mutual support between New York bands? I wouldn't say that really. My friends and I support each other, but I don't really feel a sense of solidarity with anybody just because they are in a band.

What have you heard about Athens, and what do you expect in regards to your gig here in September?

 

A Greek city-state that fostered many ideas significant to western culture as we know it. I expect all my anxieties about Western culture to come full circle and be entirely resolved. I will then be at peace. Just kidding, no expectations.

Parquet Courts - "Light Up Gold Road Trip" (Full Documentary)