ΡΟΜΑΝΤΣΟ

Average: 4 (1 vote)

ΡΟΜΑΝΤΣΟ

Διεύθυνση: 
Αναξαγόρα 3-5, 105 52
Ελλάδα
37° 58' 56.2476" N, 23° 43' 33.8844" E
Τηλέφωνα: 
216 7003325

Το κτίριο της Αναξαγόρα 3-5 ήταν η έδρα του περιοδικού «Ρομάντσο» για περισσότερα από 60 χρόνια, στεγάζοντας επίσης αρκετές δημοφιλείς λαϊκές εκδόσεις των δεκαετιών ’50 μέχρι και ’80 όπως το «Πάνθεον» και η «Βεντέτα». Το «Ρομάντσο» αποτελεί ένα πολύ σημαντικό μέρος της ιστορίας των ελληνικών μεταπολεμικών περιοδικών σε όλες τις περιόδους της έκδοσής του.

Ξεκίνησε να εκδίδεται στις 17 Νοεμβρίου 1934 ως βιβλιοπεριοδικό με αυτοτελή μυθιστορήματα σε κάθε τεύχος, στα πρότυπα των αμερικάνικων pulp – από εκεί προέρχεται και η ονομασία «ρομάντσο», που σημαίνει «μυθιστόρημα». Η κυκλοφοριακή έκρηξη του περιοδικού έγινε το 1956, όταν η τιμή του μειώθηκε στο μισό [από έξι δραχμές, κατέβηκε στις τρεις], ξεπερνώντας τα 300.000 τεύχη την εβδομάδα, νούμερα απλησίαστα για εβδομαδιαίο ελληνικό περιοδικό μέχρι και σήμερα. Το «Ρομάντσο» έφτανε στους Έλληνες της διασποράς σε κάθε άκρη της γης και είχε ταυτιστεί με όλα εκείνα που χαρακτήριζαν την εποχή της ακμής του, τον τρόπο ζωής της πρώτης μεταπολεμικής γενιάς της μεσοαστικής τάξης. Όταν μετατράπηκε από λαϊκό-ευαγγέλιο σε πολυτελές lifestyle περιοδικό η κυκλοφορία του έπεσε ραγδαία και οδήγησε στο κλείσιμό του.

Το ιστορικό κτίριο του Ρομάντσο έχει αποκατασταθεί αρχιτεκτονικά σε συνεργασία με το αρχιτεκτονικό γραφείο someofnine με σκοπό να αφαιρεθούν όλα τα πρόσθετα στοιχεία που προέκυψαν κατά τη διάρκεια των ετών χρήσης του και να προσεγγίσει την αρχική αρχιτεκτονική του μορφή. Το μαρμάρινο κλιμακοστάσιο αποκαταστάθηκε, ο ακάλυπτος μεταμορφώνεται σε έναν αστικό κήπο και οι φωταγωγοί που διατρέχουν το σύνολο της κατασκευής αποτελούν πλέον τον φωτεινό πυρήνα της εσωτερικής όψης του κτιρίου.

Το αρχιτεκτονικό γραφείο someofnine (someofnine.com) Οι some of nine είναι μια ομάδα νέων αρχιτεκτόνων που δραστηριοποιείται στους τομείς της αρχιτεκτονικής, landscape design, interior και graphic design. Με έδρα στην Αθήνα και στο Mondovi της Ιταλίας η ομάδα στοχεύει σε ανοιχτές συνεργασίες και στην ανάπτυξη ενός ζωντανού δικτύου νέων και δημιουργικών επαγγελματιών.

Τι είναι το Ρομάντσο

Το Ρομάντσο, το πρώην κτίριο γραφείων – τυπογραφείων του ομώνυμου ιστορικού εντύπου, αποτελείται ταυτόχρονα από μια θερμοκοιτίδα – χώρους γραφείων δραστηριοποίησης νέων επιχειρήσεων του δημιουργικού χώρου και ένα πολιτιστικό κέντρο, ανοιχτό στο κοινό, με καθημερινό πρόγραμμα εκδηλώσεων.

1|06|2013 LIVE @ Romantso Teaser

EMPIRE STATE HUMAN - Marsheaux, live in Athens, 27/02/2014